Kamala luonto on Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen strippisarjakuva, joka seuraa metsäneläimien elämää. Nämä eläimet ovat varsin inhimillisiä, niiden kautta esiintyy koko persoonallisuuksien kirjo. Strippisarjakuvaa lukevalle voi herätä kysymys: millaisiakohan kirjan hahmot olivat nuorempina?
Tähän kysymykseen vastaa Kamalan ihanat pennut -sarja, josta Ensilumen taika on toinen osa. Tällä kertaa kirjan muotona on lasten kuvakirja.
Ilves, Kärppä ja Kettu odottavat innokkaasti ensilunta. Ystävysten onneksi heillä on käytettävissään sadetanssi, joka tuottaakin tulosta. Lumileikit ovat hauskoja, mutta Kettu lyö päänsä ja joutuu yksinään seikkailuun. Hänen luokseen saapuu joukko yksisarvisia, jotka tarvitsevat apua. Mielikuvituksellisen retken päätteeksi herää vain kysymys, tapahtuiko koko seikkailu vai ei.
Itse olisin muuttanut kirjan tarinaa hieman toisenlaiseksi. En ole ihan vakuuttunut, että lapsille kannattaa viestiä, että päähän kohdistuneet iskut saattavat mahdollistaa yksisarvisten ilmestymisen. Ylipäätänsä jäin hieman kaipaamaan juonta, sillä tarina tuntui enemmän vain peräkkäin tapahtuvista irtonaisista asioista.
Kirja on kauniisti kuvitettu. Jo strippisarjakuvan hahmot ovat hauskoja, ja näiden pentuversiot ovat vielä paljon söpömpiä. Hahmojen toimia seuraa mielellään ja niiden toimissa on aitoa riemua yksinkertaisista asioista.
Ensilumen taika on hyvä lastenkirja, joka toimii hyvin luettavaksi näin joulun kynnyksellä.