Ella ja kaverit haluaisivat kovasti leirikouluun, mutta vanhempainillassa käy ilmi, että heidän vanhempansa ovat yksimielisesti ajatusta vastaan. Opettaja pitää tietenkin taas oppilaidensa puolia, joten hän keksii keinon, jolla vanhempien päät voitaisiin saada kääntymään. Ongelma on siinä, että vanhemmat eivät ymmärrä lapsia, lapsuuden kokemusasiantuntijoita. Siispä sovitaan, että lapset opettavat viikon ajan vanhempiaan, ja sen jälkeen leirikouluasiasta äänestettäisiin uudemman kerran.
Timo Parvelan huippusuositun Ella ja kaverit-sarjan 31. nimeke Ella ja kaverit kansankynttilöinä on tuttua tilannekomiikkaa alakouluikäisille. Ella, Samppa, Pukari, Tuukka, Hanna, Tiina ja Pate pääsevät näyttämään kukin taitonsa luokanopettajina, ja melkoisen monipuolisia tehtäviä he vanhemmilleen keksivätkin. Samalla päästään tutustumaan moniin aikuisiin sarjan hahmojen taustalla. Miksi Samppa on niin kiintynyt Batman-asuunsa ja äitiinsä, miksi Tuukka pelkää meteoriitteja ja niin edellen. Mutta isoin kysymys on se, kuka varasti kaikkien puhelimet ja miksi. Nopeatempoisessa kirjassa ei hengähdystaukoja juurikaan ole.
Ella ja kaverit kansankynttilöinä on sopivan lyhyt kirja lapsen itse lueskeltavaksi tai parin illan iltasatuina kulutettavaksi. Mitään erityisen paljon uutta se ei sarjaan tuo, mutta siinäpä Ellan ja kavereiden viehätys piileekin: tuttua ja turvallista touhotusta. Jos sarjan muut kirjat ovat maistuneet, eiköhän tämäkin ole varma osuma.