Olen aina pitänyt lasten tietokirjallisuutta todella tärkeänä genrenä, sillä nuorena tiedonjano on kovimmillaan ja nuorena myös valetaan se pohja ja innostus, jonka varaan myöhempi oppiminen toivon mukaan rakentuu. Tästä syystä yritän erityisesti pitää silmällä mielenkiintoista lasten tietokirjallisuutta. Tämän kevään huippuihin kuuluu ehdottomasti Christiane Dorionin ja Gosia Herban upeasti toteutettu Eläinten keksinnöt, joka kertoo paitsi luonnon uskomattomasta kekseliäisyydestä, niin myös siitä miten luonnon ratkaisut inspiroivat ihmisten keksintöjä ja teknologiaa.
Kirjan ajallisesti kaukaisin esimerkki sijoittuu muinaiseen Kiinaan, jossa keksittiin ensimmäisenä paperi. Mutta miten? Cai Lun -niminen kiinalaismies tarkkaili vuoden 105 tienoilla kiinnostuneena paperiampiaisen pesiä, missä nämä näppärät hyönteiset pureskelevat puunpaloista pehmeää massaa, jota ne käyttävät pesänsä rakentamiseen. Cai Lun ymmärsi nopeasti tämän massan edut ja niin paperi aloitti hitaan maailman valloituksensa (kirja ei sitä mainitse, mutta Euroopassa alettiin valmistaa puusta paperia vasta 1800-luvulla).
Kiehtovaa on sekin, että Japanin kuuluisa Shinkansen-juna on muotoiltu kuningaskalastajan mukaan. Junan alkuperäinen muotoilu oli aikanaan ongelmallinen, sillä se ei ollut erityisen aerodynaaminen. Tunneleista ulos tultaessa junan nokan aiheuttama paineaalto kasvoi niin nopeasti, että se aiheutti kovan pamauksen, joka kuului kilometrien säteellä. Ratkaisu ongelmaan saatiin lopulta kuningaskalastajalta, joka pystyy nokkansa muodosta johtuen solahtamaan jopa veteen roiskeita aiheuttamatta.
Otetaan vielä muutama hauska esimerkki. Etanan lima on toiminut innoitteena vahvalle ja joustavalle liimalle, jonka avulla voidaan kenties joku päivä sulkea vertavuotavat haavat, ja hyttysen kärsä puolestaan on ollut esikuvana injektioneulalle, joka uppoaa ihoon vaivattomasti, eikä aiheuta kipua. Kirjan esimerkit ovat sen verran mielenkiintoisia, että kirjaa voi suositella luettavaksi myös aikuisille. Vaikka tiedeuutisia paljon luenkin, olivat useimmat kirjassa mainitut esimerkit ainakin itselleni aivan uutta tietoa.
Gosia Herban kuvituksia on pakko kehua erikseen. Humoristinen ja värikäs kuvitus toimii hyvänä vastinparina hyvin asiapitoiselle tekstille ja kokonaisuus on myös taitavasti sommiteltu. Kaiken kaikkiaan tämän kirjan parissa oppi paljon ja antaapa kirja myös aivan uuden näkökulman luontoon. Mitä kaikkia nerokkaita ratkaisuja siellä vielä piileekään, joista emme ole kuulleet vielä mitään?