”Tervetuloa dinomuseoon. Dinomuseo näyttää, kuinka maapallolla on ennen eletty. Se vie sinut miljoonia vuosia ajassa taaksepäin katsomaan maailmanhistorian suurimpia ja hurjimpia maaeläimiä – dinosauruksia.”
Dinosauruksissa on mielestäni aina ollut jotakin kiehtovaa. Niiden valtava koko – vaikka eivät ne kaikki tietenkään jättiläisiä olleet, vaan osa sangen pikkuruisiakin – useimmiten melko karu ulkonäkö sekä jonkinasteisen epätietoisuuden peitossa yhä edelleen oleva äkkinäinen loppu ovat kaikki asioita, jotka tekevät niistä tietyllä tapaa erityisiä. Niinpä tykkään yhä edelleen tutkailla erilaisia hirmuliskokirjoja, ja varsinkin kun seurassa on joku asialle omistautunut nuoremman polven dinosaurustietäjä. Lapset, mitä uskomattomia tietopankkeja he mielettömine muisteineen saattavatkaan olla.
Lily Murrayn kirjoittama ja Chris Wormellin upeasti kuvittama Dinosaurukset on opus, josta luulisi jokaisen dinofanin innostuvan. Sen suuri koko palvelee tarkoitustaan hienosti, kun mahtavat kuvat pääsevät kunnolla esiin. Tekstiä on enemmän kuin ihan vähän, mutta ei kuitenkaan varmasti liikaa hieman nuoremmallekaan lukijalle. Kirja esittelee dinosaurusten historiaa, niitä 175 miljoonaa vuotta, kun ne hallitsivat Maata. Se havainnollistaa dinosaurusten sukupuun, eri dinosaurusryhmien sukulaisuuden sekä sen, miten erilaisia niistä kehityksen myötä lopulta tuli. Kirjassa läpikäydään 252-66 miljoonaa vuotta sitten vallinnut mesotsooinen maailmankausi, matelijoiden aika. Sen kolme kautta, triaskausi, jurakausi ja liitukausi esitellään tyypillisine lajeineen ja alalajeineen. Teoksessa sivutaan myös aikakauden muita eläimiä, lentoliskoja, merimatelijoita ja mesotsooisia nisäkkäitä sekä sitä, mikä lopulta aiheutti dinosaurusten sukupuuton ja kuinka eräät lajit kuitenkin selvisivät. Ja mitä dinosauruksiin tulee, nehän eivät suinkaan ole kuolleet sukupuuttoon vaan elävät nykyäänkin keskuudessamme lintuina.
Suosittelen. Kaikin puolin laadukas tietokirja.