Kasia Babis, Andrea Chalupa ja Sarah Kendzior: Dictatorship : It’s Easier than you Think!

Dictatorship : It's Easier Than You Think!

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olisi helppoa ajatella, että länsimaa, jolla on pitkä demokraattinen historia, ei voisi sortua diktatuuriin, mutta viime vuosien autoritaaristen hallintojen nousu on osoittanut, että tie diktatuuriin on helpompi kuin kuvittelemmekaan. Sarah Kendzior ja Andrea Chalupa tunnetaan autoritaarisia valtioita käsittelevästä Gaslit Nation -podcastistaan. Dictatorship : It’s Easier than you Think! tiivistää näppärästi podcastin kautta saadut opit siitä, miten autoritaariset hallinnot oikein syntyvät ja toimivat. Puolalaisen Kasia Babiksen kuvittama sarjakuva on humoristinen opas kaikille maailman wannabe-diktaattoreille, joka näyttää, miten yllättävän helposti homma lopulta hoituukaan.

Vaikka visuaalisella tasolla sarjakuvan lähestymistapa on vitsikäs – kerrontaa ”juontaa” lipevän oloinen televisiojuontaja – on sisältö kaukana hauskasta. Olipa kyse sitten Kiinasta, Pohjois-Koreasta, Romaniasta tai vaikkapa Puolasta, autoritaariset otteet todellakin tuntuvat tehoavan kansaan kovin helposti. Teokseen on saatu vaikuttava määrä tapausesimerkkejä ympäri maailman, jotka näyttävät miten samat keinot uppoavat kerta toisensa jälkeen: henkilökultin rakentaminen, lehdistöä vastaan hyökkääminen, historian vääristeleminen ja niin edelleen.

Esimerkkisivu sarjakuvasta

Yleinen kuvio on tämä: köyhyys, yhteiskunnan epävakaus ja polarisaatio tekee helpoksi syyttää ongelmista jotain vähemmistöä, jonka rankaiseminen mukamas ratkaisee kaikki ongelmat. Kansa hyväksyy vapauksiensa rajoittamisen, koska sillä vahingoitetaan ”vihollista”, mutta kun vapaudet on viety, niin ne on viety kaikilta.

Monet näistä keinoista on vanhoja ja hyväksi koettuja, mutta nykyinen sosiaalinen media luo autoritaarisille johtajille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia, eikä kyse ole pelkästään propagandan ja salaliittoteorioiden levittämisen helppoudesta, vaan draamasta. Niin kutsutut ”vahvamiehet” usein ymmärtävät millainen vetovoima hyvällä tarinalla on, ja he osaavat vetää kokonaisen maan mukaan henkilökohtaiseen draamaansa kuin saippuaoopperaan ikään. Monet autoritaariset johtajat osaavat taitavasti esittää jopa hieman koomista hahmoa, johon kansalaisten on helppo samastua, ja joihin vastustajien on vaikea suhtautua vakavasti – ennen kuin on liian myöhäistä. Tämä oli mielestäni tärkeä huomio, sillä kuinka monta kertaa sitä on itsekin naureskellut Bolsonaron ja Trumpin kaltaisille hahmoille miettimättä, että kyseessä voi olla hyvin harkittu strategia.

Huolestuttavaa nykykehityksessä on AI- ja valvontateknologian esiinmarssi, jotka tekevät kansalaisten valvonnasta ja manipuloinnista entistä helpompaa ja siten myös valtion lipsumisesta autoritaarisuuden puolelle. Vaikka sarjakuva on erittäin informatiivinen, niin ehkä siihen olisi voinut vielä lisätä luvun, jossa pohditaan nykykehitystä laajemminkin. Mistä johtuu nykyinen autoritaarisyyden voimakas lisääntyminen maailmalla? Sosiaalinen media epäilemättä edesauttaa sitä, kuten myös taloudellisen epätasa-arvoisuuden lisääntyminen, mikä sarjakuvassa todetaankin, mutta asiaan olisi voinut syventyä enemmänkin.

Silti sarjakuvasta jäi päällimmäiseksi ajatus, miten paljon asiaa siihen on lopulta saatu mukaan. Teoksen lähdeluettelo itsessään on yli 20 sivua pitkä, mitä voi jo pitää sarjakuvalle varsin vaikuttavana. Babiksen pätevä kuvitus ja kuvakerronta pitää sarjakuvan kuitenkin miellyttävän helppolukuisena, eikä sarjakuva tunnu raskaalta vaikka siinä onkin äänessä lähinnä yksi hahmo. Dictatorship : It’s Easier than you Think! on oikein erinomainen tiivistys aiheesta, ja sille todellakin toivoisi mahdollisimman laajaa lukijakuntaa, sen verran tärkeää asiaa sanottavaa sarjakuvalla on.

Esimerkkisivu sarjakuvasta

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 322 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...