Supersankariaiheiset elokuvat ovat nostaneet Marvelin ennennäkemättömään suosioon. Yksi tuoreimmista on Captain America : Civil War, jonka sarjakuva esikuva on päätynyt Egmontin julkaisuohjelmaan. Kokoelman sisältö on aiemmin ilmestynyt suomeksi Hämähäkkimies-lehdessä.
Kokoelma laittaa yksiin kansiin Civil War -sarjan seitsemän lehteä. Civil War oli Marvelin 2000-luvun suurin tapahtuma. Tämän seitsemän lehden lisäksi tapahtumat ulottuivat valtaosaan muistakin Marvel-julkaisuista. Marvelin oma lukuopas mainitsee jättimäisen sadan lehden lukumäärän. Ymmärrettävistä syistä tätä kaikkea Egmont ei ole kuitenkaan voinut alkaa julkaisemaan.
Mark Millar on sarjakuvakäsikirjoittamisen rautainen ammattilainen. Hän on kirjoittanut varsin mittavan määrän lehtiä ja työskennellyt lähes jokaisessa suuremmassa amerikkalaisessa sarjakuvakustantamossa. Parhaiten hän lienee tunnettu Kick-Ass -sarjakuvasta. Hänen sarjakuvistaan on tehty yhteensä viisi elokuvaa. McNivenin taide on varsin näyttävää. Hän tuo käsikirjoituksen hyvin esiin ja osaltaan kuljettaa juonta esimerkillisesti.
Sarjakuva lähtee käyntiin, kun superroiston aiheuttaman taistelun seurauksena sattuu voimakas räjähdys. Räjähdys tapahtuu koulun vieressä ja aiheuttaa liki yhdeksänsataa sivullista uhria, joista valtaosa koulussa opiskelleita lapsia.
Tämä hirmuteko saa yhteiskunnan takajaloilleen ja hallitus alkaa vaatia supersankareille rajoitteita. Näistä rajoitteista suorin on rekisteröityminen: valtio haluaa tietää (ja kontrolloida) ketä supervoimilla varustettuja henkilöitä maasta löytyy.
Rekisteröinnin esikuvaksi nousee Rautamies, jota vainoaa huono omatunto. Tämän vastavoimaksi nousee hänen Kostaja toverinsa, Kapteeni Amerikka, joka pelkää supersankareiden joutuvan osaksi valtion politikointia. Asiat monimutkaistuvat, kun osa supersankareista pitää pakottaa sopimukseen ja tilanne lähtee käsistä varsin nopeasti.
Minulla on hyvin kahtiajakautuneet tuntemukset tästä sarjakuvasta. Se heittää vastakkain kaksi varsin erilaista ideologiaa ja pystyy perustelemaan kummankin kannan. Sarjakuva myös muuttaa varsin olennaisesti monen supersankarin perusasetelmaa.
Samaan aikaan se kuitenkin esittää kaikki hahmonsa uskomattoman jääräpäisinä. Pahimmaksi nousee Kapteeni Amerikka, joka ei muistuta lainkaan kylmähermoista esikuvaansa vaan tuntuu jatkuvasti raivoissaan olevalta mielipuolelta, jolla on hyvin matala kynnys käyttää väkivaltaa ratkaisemaan ongelmiaan.