Jean-Michel Charlier ja Jean Giraud: Blueberry : Fort Navajo, Ukkosta lännessä ja Yksinäinen kotka

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yksi Liken sarjakuvajulkaisuista on pitkään ollut Blueberry-sarjakuvat. Vaikka sarjasta on tulossa viimeisiä osia vielä ulos, päätti Like julkaista uudelleen sarjan ensimmäiset osat. Tämä tarkoittaa, että Liken vuoden julkaisuohjelmassa on peräti kolme Blueberry-kokoelmaa. Ensimmäinen albumi sisältää tarinat Fort Navajo, Ukkosta lännessä ja Yksinäinen kotka. Tämä on mainio tapa hypätä sarjan matkaan, sillä ne ovat paitsi ensimmäiset sarjan albumit, ne muodostavat myös yhtenäisen tarinan.

Blueberry on Yhdysvallan ratsuväen upseeri. Luonteeltaan kelvoton hulttio, jota kiinnostaa korttipelissä huijaaminen enemmän kuin velvollisuudentunto. Silti hän on klassinen ”hyvä tyyppi”, ansioitunut sotasankari ja lyömätön pyssymies.

Fort Navajosta alkava sarja on klassinen lännenseikkailu. Siinä apassien maiden keskellä olevaan linnakkeeseen matkalla oleva Blueberry törmää intiaanien hyökkäyksen uhreihin. Linnoituksessa palveleva upseeri näkee tilanteen mahdollisuutena nousta arvossaan ja pyrkii rikkomaan intiaanien ja Yhdysvaltojen välillä olevan häilyvän rauhan. Tilanne ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen ja teko on kaikkea muuta kuin viisas, sillä Fort Navajo on täysin eristyksessä muusta maailmasta intiaanialueiden keskellä.

Intiaanisotien käsittely 1960-luvun asenteilla voisi olla nykypäivän standardeilla kauheaa luettavaa, mutta Blueberry käsittelee asiaa yllättävän hyvin. Näissä ensimmäisissä albumeissa Blueberry on enemmän klassinen sankari, mikä tekee sarjakuvista heikompia kuin sarjan myöhemmät osat, joissa hän muistuttaa enemmän ihmistä vikoineen.

Jean Giraudin kuvitus on yhtä mahtavaa sarjan alkupuolella kuin mitä lopussakin. Henkilöt erottaa helposti toisistaan, toiminta on eloisaa ja värimaailma tunnelmallinen. Lisäksi on sanottava, että Liken versio on mielettömän upea. Teos on massiivinen sivukooltaan ja tarjoaa lukijalleen irti kaiken kuvituksesta.

Vaikka sarjakuvat julkaistiin alun perin 1960-luvulla, eivät niiden tarinat tunnu samalla tavalla vanhentuneilta, kuin tämän aikakauden sarjakuvat yleensä. Ehkä kyseessä on sarjan eurooppalainen ilmaisu tai yksinkertaisesti genre, mutta yleisesti sarja vaikuttaa eri tavalla ajattomalta kuin esimerkiksi aikakauden supersankarisarjakuvat.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 322 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...