Rooman historiaan erikoistunut tutkija Adrian Goldsworthy tarttuu tällä kertaa suosittuun aiheeseen: lemmenpari Marcus Antoniukseen ja Kleopatraan. Yksi maailmanhistorian tunnetuimmista rakkaustarinoista vääntyy varsin kuivaksi historiankirjaksi, josta romantiikka on kaukana. Antonius ja Kleopatra ei ole mitään kevyttä lukemista, vaan melkoinen vyörytys Rooman ja Egyptin historiaa Marcus Antoniuksen ja Kleopatran ajalta.
Samoin kuin Rooman valtakunnan tuho -kirjassa, nimiä ja vuosilukuja vyöryy tulvan lailla. Asiaa ei suinkaan helpota roomalaisten tapa antaa samat nimet joka sukupolvelle, jolloin Marcus Antoniuksen isän nimi on Marcus Antonius ja tämän isän nimi on Marcus Antonius. Myös Kleopatran äitien nimi monta sukupolvea taaksepäin on Kleopatra, ja jokainen mies suvussa on Ptolemaios.
Vaikka aivan kaikkea en ihan jaksanutkaan, kirjasta löytyi kuitenkin kaikenlaista mielenkiintoista. Olennaisin, mitä kirjasta voi oppia, on se, että Kleopatra ei oikeastaan ollut kovinkaan egyptiläinen. Se populaarikulttuurin Kleopatra, jota vaikkapa Googlen kuvahaku tulvii, on virheellinen käsitys. Todellisuudessa Kleopatran suku oli Makedoniasta, joten Kleopatra oli enemmän kreikkalainen kuin egyptiläinen.
Hauskana kuriositeettina muuten Egyptin historian laajuudesta: Kleopatra eli ajallisesti lähempänä vaikkapa Neuvostoliiton romahdusta kuin Gizan pyramidien rakentamista! Pyramidit olivat jo Kleopatralle tuhansien vuosien takaista muinaista historiaa.
Romantiikkaa ja kevyttä sivistystä hakeville Antonius ja Kleopatra on vikatikki. Jos jaksaa nimien vyörytystä ja historiallisten tapahtumien virtaa, tämä kirja tarjoaa jämäkän paketin Rooman historian mielenkiintoisia vaiheita. Kirja kattaa Antoniuksen ja Kleopatran vaiheiden lisäksi Caesarin elämää, Rooman sisällissotia, salaliiton Caesaria vastaan ja muita tuttuja tapahtumia. Kaikin puolin varsin opettavainen kirja, koska Rooman vaiheista monilla on populaarikulttuurin myötä vääristyneitä käsityksiä.