Lasten tietokirjoihin on helppo suhtautua lämpimästi: minullakin on jäänyt muistoja monesta kiehtovasta lapsuuden tietokirjasta. Tämä Afrikka : Suurenmoinen maanosa on heti kannesta lähtien todella kiinnostavan näköinen kirja. Suuri koko ja upean näköinen kansikuva tekevät kirjasta houkuttelevan näköisen.
On aika kova tavoite tiivistää Afrikan kaltainen mittava manner yhdeksi alle satasivuiseksi lasten tietokirjaksi, mutta zimbabwelainen toimittaja Kim Chakanetsa on onnistunut siinä hyvin. Kirjan kansien välistä löytyy aivan pätevä kiteytys Afrikan mantereen moninaisuudesta – ei tietenkään kaikkea mahdollista, mutta tasapuolinen, kattava annos tietoa Afrikan eri alueista.
Afrikka esitellään kirjassa viidessä osassa pohjoisesta etelään. Jokainen alue esitellään saman kaavan mukaan: ensin on alueen maat esittelevä kartta, sitten aikajana, johon on poimittu kiinnostavimpia hetkiä alueen historiasta, sitten alueen kansoja ja kulttuureja esittelevä aukeama, aukeama eläimille ja luonnolle, tunnettuja henkilöitä alueelta ja lopuksi sekalaisia aiheita esiin nostava aukeama. Muoto toimii oikein mainiosti.
Henkilövalikoimassa on mukana niin kirjailijoita, taiteilijoita, poliitikkoja kuin urheilijoitakin. Pääpaino on vielä elävissä ihmisissä. Luontofaktat ovat kirjan tutuinta ja tavanomaisinta antia, mutta kansat ja kulttuurit -osastolla esitellään muun muassa Botswanan hevarit ja Kongon sapeurit, jotka molemmat ovat kiehtovia ja ehdottomasti lisägooglailun arvoisia tyylisuuntia.
Kirjan kuvitus on nigerialaisen Mayowa Alabin käsialaa. Alabin tyyli yhdistelee afrikkalaista kansantaidetta ja afrofuturismia. Kuvitus on persoonallista, näyttää afrikkalaiselta ja on todella tyylikästä. Taittopuolella on valitettavasti joissain kohdin menty tyyli ennen tarkoitusta; turhan monessa kohtaa on pientä mustaa tekstiä tummasävyisellä taustalla. Kirjan teksti on ylipäänsä varsin pienikokoista: asiaa siis riittää, mutta huonompisilmäiselle tämä kirja on kyllä kauhistus.
Afrikka : Suurenmoinen maanosa on erinomainen katsaus Afrikan historiaan ja nykypäivään. Se antaa Afrikasta monipuolisen ja elävän kuvan. Afrikkalaistaustaiset tekijät osaltaan varmistavat, ettei näkökulma ole yhtä eurooppalainen ja valkoinen kuin perinteisesti. Näin näyttäviä tietokirjoja antaa lapsille luettavaksi ilomielin. Julkaisijan ikäsuositus on 7+, tietosisältönsä puolesta kirja sopii kyllä vielä yläkouluikäisillekin.