Accidental Brothers : The Story of Twins Exchanged at Birth and the Power of Nature and Nurture tarttuu mielenkiintoiseen aiheeseen, identtisiin kaksosiin, jotka on kasvatettu erillään ja jotka tapaavat toisensa vasta aikuisina. Aihe on tietysti dramaattinen kuten mikä tahansa saippuaooppera voi todistaa, mutta genetiikan kannalta erillään kasvaneet kaksoset ovat erityisen mielenkiintoisia tutkimuskohteita. Identtisiä kaksosia tutkimalla voidaan nimittäin saada paljon tietoa siitä vaikuttavatko käyttäytymiseemme enemmän geenimme vai kasvuympäristömme.
Niin harvinaisia tapauksia kuin lapsena erotetut identtiset kaksoset ovatkin, on kirjan päähenkilöiden tarina vielä sitäkin epätodennäköisempi. Vuonna 1988 syntyi Kolumbiassa kaksi identtistä veljesparia vain muutama päivä toisistaan erillään. Sairaalassa tapahtuneen kömmähdyksen vuoksi veljesparista kaksi vaihtoi paikkaa keskenään ja niin lopputulosena väärät veljekset viettivät kasvuvuotensa yhdessä. Virhe huomattiin vasta 25 vuotta myöhemmin, kun yhden veljeksen ystävä törmäsi sattumalta tämän identtiseen kaksoseen.
Vaikka William, Wilber, Jorge ja Carlos ovat kaksoistutkijan Nancy L. Segalin tutkimushenkilöitä, ei kirjaa ole onneksi kirjoitettu kuivaksi tutkimuspaperiksi, vaan kirjaa voisi enemmän luonnehtia näiden neljän henkilön elämäkerraksi. William ja Wilber kasvoivat köyhissä oloissa eristyksissä Kolumbian maaseudulla ja Jorge ja Carlos maan pääkaupungissa Bogotassá, jossa koulutusmahdollisuudet ovat aivan toista luokkaa.
Se että saa tietää kasvaneensa väärässä perheessä on jo itsessään shokeeraavaa, mutta se että näkee jonkun toisen elävän sitä elämää, jonka periaatteessa olisi pitänyt kuulua sinulle, on oma lukunsa. Onneksi veljesten tarina on tässä suhteessa kuitenkin onnellinen ja katkeruudesta vapaa, huonomminkin voisi käydä.
Vaikka kirjan fokus on neljässä veljeksessä niin sivutaan kirjassa myös lukuisia muita erillään kasvaneiden identtisten kaksosten tarinoita. Kaksostutkimukset ovat sitten 1980-luvun osoittaneet, että genetiikka vaikuttaa muun muassa siihen kuinka uskonnollisia olemme, poliittiseen suuntautumiseemme, olemmeko urheilullisia vai emme ja jopa siihen kuinka todennäköisesti otamme avioeron. Monet sellaiset asiat, joita on ennen pidetty puhtaasti kasvatuksesta johtuvina, ovat osoittautuneet voimakkaan geneettisen pohjan omaaviksi.
Mielenkiintoista kyllä monissa mielensairauksissa geneettinen vaikuttavuus taas ei kuitenkaan ole aivan niin voimakasta kuin voisi kuvitella, kuten skitsofreniassa, alzheimerissa ja kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä. Miksi vain toinen identtisistä kaksosista sairastuu ja toinen ei, avaa mielenkiintoisia ovia epigeneettisen periytymisen tutkimukselle.
Accidental Brothers on mielenkiintoinen tutkimusmatka neljän kolumbialaisen miehen elämään ja siihen kysymykseen mikä loppujen lopuksi muovaa meistä sen mitä olemme. Vaikka selkeästi on paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa niin paljon kuin haluaisimme uskoa, niin toisaalta eivät geenit ole myöskään mikään kohtalon käsikirjoitus, johon kasvuympäristö ei vaikuta mitenkään.
Hyvää kirjaa hiertää ainoastaan seikka, että kirjoittajilla on hieman taipumusta toistaa itseään. Vähän läskiä trimmaamalla kirjasta olisi saanut jäntevämmän kokonaisuuden.