Titus Livius (n. 64 tai 59 eaa – n. 12 tai 17 jaa) oli merkittävä Rooman valtakunnan historioitsija, jonka pääteos Ab urbe condita (suom. Kaupungin perustamisesta lähtien) kattoi pitkälle toistasataa kirjaa, nimensä mukaisesti Rooman kaupungin koko siihen astisen historian. Meidän päiviimme Liviuksen kirjoista on säilynyt joitakin kymmeniä. Suomalaiset veteraanilatinistit Maija-Leena Kallela, Ylermi Luttinen ja Teivas Oksala ovat kääntäneet suomeksi nyt jo kolmannen kirjan Liviuksen toista puunilaissotaa (218–202 eaa) käsittelevästä jaksosta.
Vuoteen 216 eaa mennessä karthagolainen sotapäällikkö Hannibal on Alppien yli norsuillaan tultuaan kukistanut roomalaiset Cannaessa, ja pitää nyt leiriään Campaniassa, nykyisen Napolin liepeillä. Rooman valtakunta on ahdingossa: Hannibalin armeija on tasaveroinen Rooman joukkojen kanssa, ja Adrianmeren takana Makedonia suunnittelee liittoumaa Karthagon kanssa. Hannibalin armeija kuitenkin valahtaa tylsistymiseen, ja Rooman sotapäälliköiden on mahdollista napsia pienempiä voittoja aina silloin tällöin, ja saada kapinoivia kaupunkeja takaisin puolelleen. Erityisen hyvin menee Hispaniassa ja Sardiniassa: niistä Karthago saa vetäytyä niin pian kuin ehtii. Mutta vielä kestää viisitoista vuotta, ennen kuin pitkä sota on ohi.
Kallelan, Luttisen ja Oksalan klassikkokäännös on kulttuuriteko: tämä on länsimaista kulttuurihistoriaamme sanan varsinaisessa merkityksessä. Kääntäjät ovat varustaneet teoksensa kattavilla selitysosioilla, henkilöhakemistoilla, kuvituksilla ja kartoilla, joita ilman maallikkolukijan olisikin ollut vaikea pysyä kärryillä tilanteesta. Latinankielinen alkuteksti on tietenkin myös mukana.
Karthagon Hannibal Campaniassa on kiinnostava historiankirjoitus, jossa pääsee eläytymään hetkeksi antiikin atmosfääriin. Kannattaa tutustua!