Säulendorf-Felsenwand on pittoreski kaupunki lounaisessa Saksassa, josta löytyy kaikki mitä kuvittelisikin löytyvän yrittelijäästä mutta suhteellisen tavanomaisesta saksalaisesta pikkukaupungista. Yksi erityispiirre kaupungista kylläkin löytyy: Säulendorf-Felsenwand on nimittäin kuvitteellinen paikka, dioraama, jota arkkitehti Olli Jokinen on hiljalleen rakentanut 2000-luvun alkupuolelta lähtien.
Vuonna 2019 elämäntilanne salli pitkän paussin jälkeen dioraaman uudelleenrakentamisen, ja 2023 oltiin jo siinä pisteessä, että pienen kaupungin elämänmenoa pystyi alkamaan dokumentoida. Onneksi näin, sillä Jokisen rakentama maailma osoittautuu aivan ihastuttavaksi!
Kaupungissa eletään 1950-lukua, mikä on junaharrastajien kannalta kiinnostava käännekohta. Höyryveturit ovat edelleen pääasiallista vetokalustoa, mutta dieselveturit ovat hiljalleen syrjäyttämässä ne. Säulendorf-Felsenwandin ratatyöläisten keskuudessa muutos aiheuttaa luonnollisesti haikeutta. Höyryveturikaluston tarvitsema hiili saadaan paikallisesta kaivoksesta, mutta se on pieni, ja sen hiilivarat ovat hiljalleen ehtymässä. Näillä näkymin kaivoksen toiminta hiipuu samaan tahtiin kun höyryveturit poistuvat käytöstä, mikä aiheuttaa kaivosmiesten keskuudessa katkeruutta.
Juuri tällaiset yksityiskohdat tekevät 50 tarinaa Säulendorf-Felsenwandista niin valloittavan. Jokinen ei vain dokumentoi yksittäisten rakennusten tarkoitusta ja historiaa, vaan hän rakentaa kaupungista elävän kokonaisuuden, jota kansoittaa myös mielenkiintoiset persoonallisuudet. Ravintolavaunun emäntä Frau Pflaumilla ei ole ystäviä, sillä hän ei ole asunut pitkään Säulendorf-Felsenwandissa, mutta hän on ottanut tavakseen nauttia päiväkahvit kaasulaitoksen pääinsinöörin kanssa. Myös muita pieniä ihastuksen hetkiä on kaupungissa siellä sun täällä, ja pientä draamanpoikasta löytyy myös auringonkukkapellolta, missä koulupojat päättävät kokeilla kotitekoista räjähdettä.
Yksityiskohtia tässä maailmassa riittää, tässä vielä yksi. Koska Säulendorf-Felsenwand on muuttovoittokunta, on kaupungin laajenemiseen varauduttu raitiovaunulinjan rakentamisella, jonka ensimmäinen vaihe on nyt valmis. Ensimmäinen vaunu hankittiin Lissabonista käytettynä, mutta kuuluisa keltainen väri on uudelleenmaalattu Säulendordef Straßenbahnin tunnusväriksi eli siniseksi. Ei niin pientä asiaa etteikö sitä olisi tässä dioraamassa mietitty.
Pienoismallien ja dioraamojen ystäville 50 tarinaa Säulendorf-Felsenwandista onkin taatusti tutustumisen arvoinen tapaus, mutta miksipä ei muillekin. Harvoin tulee näin hyvälle tuulelle kun lukee muiden ihmisten harrastuksesta!