Lähtökohtahan Ilkka Malmbergin (1954-2016) lukijana on tieto: Ai sehän oli se Hesarin hehtaarimies, joka hankki Posiolta palan Suomen halvinta maata ja rakensi sinne suolle torpan ja kertoi monen monta tarinaa ’mitä siellä sitten tapahtui’. Eli hyvinkin pienestä Malmberg sai aikaan suurta – ja mielenkiintoista.
Tästäkin historiakirjasta piti tulla sellainen, siis mielenkiintoinen, ja tulikin, vaikka kirja jäi vajaaksi Malmbergin sairastuttua kesken urakan haimasyöpään, joka johti pikaiseen kuolemaan 62 vuoden iässä. Kuukausiliitteen työkaverit lupasivat toimittaa kirjan valmiiksi. Niin vaikeaksi homma kuitenkin osoittautui, että Ilkka joutui sairasvuoteella viime voimillaan kertoilemaan loppukaavailunsa.
On siinä menoa ja meininkiä ken Malmbergin kelkan kyytiin hyppää: tuntuu että kaikki maailman ’napaihmiset’ tavataan ja heidän yksityiselämänsäkin perataan kuljettaessa kohti Suomen itsenäisyyttä vuoden 1917 aikana. Luonnehtisinko tekstiä ja tekstintekijää, hyvässä mielessä, näin: ’Ilkka – varsinainen aasinsiltojen yli ratsastaja!’
Semmoinenkin kirjailija kuin Simenon maailmalta löytyy ja hänen kaikki 269 romaaniansa ja 10 000 ’käytettyä’ naista. Entä tuplanobelisti Marie Curie – mikä miehennielijä! Leninin lätsämuoti, Einsteinin minäminä-egoismi, Ville Ritolan äkkipikaisuus ja tappelunhalu, Rasputin, Nurmi ja niin edelleen. Loputtomasti tuttuja nimiä ja tunteenpurkauksia vilisee silmissä, kaikki elävästi kuvailtuina. Malmbergilla on taito pitää niin historian henkilöt kuin lukijansakin hyppysissään, kelkkansa kyydissä. Vauhti on hurjaa, ei kyydistä noin vain hypättäisikään.
Ei ihme, kun työkaverit aikansa pähkäiltyään luopuivat lupauksestaan ja huokaisivat:
”Emme osaa kirjoittaa kirjaa valmiiksi samalla tavalla. Malmbergilla oli hämmästyttävä määrä tietoa kaikenlaisista asioista ja kyky yhdistää tietoja kepeästi mutta viisaasti.”
Niinpä kirja 1917 jäi osin kaavailuksi, muttei silti torsoksi, koska kertoihan Ilkka viime voimillaan aiheaikeensa ulos Helsingin Maununnevan sairasvuoteella loppuvuodesta 2016. Kirjan henkilöhakemisto tuttuine nimineen on pitkä. Kirjallisuusluettelo puuttuu kokonaan; sen puuttuminen voimansa menettänyttä Malmbergia suuresti harmitti.
Vauhdikas vuosikatsaus 1917 samaan syssyyn meiltä ja muualta.