Suuri suosikkini 100 asiaa… -kirjasarja jatkuu jälleen, tällä kertaa aiheenaan maapallon ihmeet. Kirjan konsepti on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että se esittelee aiheestaan sata erikoista faktaa. Tässä tapauksessa lukija tutustuu muiden muassa merilintujen jätöksiin, joilla on kylmentävä vaikutus Pohjoisnavan lämpötilaan ja jättimäisten maalaiskiasten kaivamiin muinaisiin luoliin Etelä-Amerikassa. Kirjasta löytää myös vastauksen siihen, miten Erastothenes tarkalleen ottaen mittasi maapallon ympärysmitan 2300 vuotta sitten ja miten Himalaja liittyy Antarktiksen kylmenemiseen 34 miljoonaa vuotta sitten.
Kirja ei siis varsinaisesti pyri rakentamaan mitään yhtenäistä narratiivia maantieteeseen tai geologiaan liittyen, vaan se on suht sekalainen soppa kaikennäköistä mielenkiintoista liittyen maapalloon ja sen historiaan. Tässä on oikeastaan se syy, miksi kirja onkin niin vetävää luettavaa; mukana ei ole taatusti yhden yhtä tylsää sivua ja kirjan lukeekin ahmien alusta loppuun saakka. Vastahakoisenkin lapsen uteliaisuus aihetta kohtaan on kirjan loputtua kohti taattu, näin uskallan väittää. Hajanaisuudestaan huolimatta kirjassa on kuitenkin paljon sellaisia faktoja, jotka taatusti pistävät miettimään syy-seuraussuhteita syvemmälläkin tasolla, esimerkiksi miten monilla eri tavoilla ihminen on vaikuttanut maapallon nykytilaan.
Kokonaisuuden kruunaavat Federico Marianin, Parko Polon ja Dale Edwin Murrayn upeat ja oivaltavat kuvitukset. Tiedonhaluiselle lapselle 100 asiaa maapallosta onkin ehdottomasti suositeltavaa luettavaa ja toki sarjan edellisiinkin osiin kannattaa tutustua.