Nimeni on Oliva Denaro

Viola Ardone: Nimeni on Oliva Denaro

Korjaava avioliitto? Mitä sellainen oikein on? Mitä se korjaa? Tällainen termi tuli itselleni Oliva Denaron tarinan myötä tutuksi. Ja sehän tarkoittaa jotain aivan kamalaa: jouduttuaan raiskatuksi nainen voi avioitua pahantekijänsä kanssa, jolloin hän välttää yleisen häpeän, ja samalla raiskaajakin saattaa pitää kunniansa. Näin siis Sisiliassa 1960... Lue koko vinkki »
Ylioppilaskoti

Alba de Céspedes: Ylioppilaskoti

Olen lukenut tämän kirjan joskus hyvin nuorena, koska se Alba de Céspedesin Kielletyn päiväkirjan lailla asusti lapsuudenkotini melko suppeassa kirjahyllyssä. Lukukokemuksesta ei ole kuitenkaan jäänyt oikeastaan mitään muistoa, se on sulautunut tuohon aikaan ahmimieni kirjojen vuolaaseen virtaan. Aloitin siis Ylioppilaskotiin tutustumisen ihan noll... Lue koko vinkki »
I'm Still Alive

Asaf Hanuka ja Roberto Saviano: I’m Still Alive

Vuonna 2006 toimittaja Roberto Saviano julkaisi kuuluisan reportaasikirjansa Gomorra, joka kuvasi Napolin alueen mafiaa ja sen toimintatapoja. Vähänpä Saviano tuolloin ymmärsi minkälaiset seuraukset kirjan kirjoittamisella olisi. Vielä samana vuonna Saviano jouduttiin laittamaan poliisisuojelukseen, jonka arveltiin kestävän muutaman viikon ajan. ... Lue koko vinkki »
Kuin ruo'ot tuulessa

Grazia Deledda: Kuin ruo’ot tuulessa

Italialainen Grazia Deledda (1871–1936) tuli suomalaisille lukijoille tutuksi 1920-luvulla, kun Jalmari Hahl suomensi kuusi Deleddan teosta vuosina 1928–1929. Suomennospuuska oli seurausta Nobelin kirjallisuuspalkinnosta, jonka Deledda voitti vuonna 1926, toisena palkittuna naisena. Deleddan suosituin teos Canne al vento (1913) jäi Hahlilta kuitenk... Lue koko vinkki »
Tuntemani vieraat

Claudia Durastanti: Tuntemani vieraat

Claudia Durastantin äiti kertoo tyttärelleen tarinaa siitä, kuinka hän pelasti miehensä, Claudian isän, hengen heidän ensitapaamisellaan Roomassa. Eri­tyiseksi tuon äiti-tytär -hetken tekee se, että heillä ei oikeastaan ole yhteistä kieltä. Claudian äiti on kuuro ja vaikka hän olikin oppinut aikoinaan koulussa viittomakielen, hän ei halunnut sitä j... Lue koko vinkki »
Kepponen

Domenico Starnone: Kepponen

Iäkäs kuvitustaiteilija Daniele Mallarico saapuu fyysisesti ja henkisesti huono­kuntoisena Napoliin muutamaksi päiväksi. Hänen matemaatikkotyttärensä ja -vävynsä ovat lähdössä konferenssiin, ja 4-vuotias Mario tarvitsee välttämättä kaitsijaa, vaikka ikäisekseen uskomattoman pystyvä ja omatoiminen onkin. Daniele ei ole moneen vuoteen nähnyt lasta, e... Lue koko vinkki »
Solmut

Domenico Starnone: Solmut

Aldo ja Vanda menevät nuorina naimisiin ja saavat kaksi lasta. Kymmenkunta vuotta myöhemmin Aldo rakastuu nuoreen naiseen ja aloittaa monivuotisen suhteen. Avioliitto ajautuu kriisiin ja asumuseroon, mutta lopulta he palaavat yhteen. Mutta kaikki on mennyt solmuun ja juuri näistä solmuista on Domenico Starnonen ytimekäs romaan Solmut tehty. Solm... Lue koko vinkki »
Loistavat kasvit

Stefano Mancuso ja Alessandra Viola: Loistavat kasvit : Mitä tiedämme kasveista ja niiden älykkyydestä?

Kasvitko älykkäitä, älkää nyt viitsikö! Stefano Mancuson kirja herätti huomion provosoivalla otsikoinnillaan, ja siihen kirjoittaja ja kustantaja ovat varmasti tähdänneetkin. Mutta miten kasvien kohdalla määritellään älykkyys? Firenzessä kasvineurobiologian laboratoriota johtava tutkija Stefano Mancuso näkee kasvit solujensa yhteisönä: kuin yhde... Lue koko vinkki »
Kielletty päiväkirja

Alba de Céspedes: Kielletty päiväkirja

Valeria on nelikymppinen perheenäiti 1950-luvun Roomassa. Eräänä päivänä hän huomaa tupakkakaupassa mustan kiiltäväkantisen vihon, ja hetken mieli­johteesta haluaa ostaa sen. Vaivautunut myyjä selittää sen olevan kiellettyä tavaraa, koska hänen kaupassaan ei saisi myydä muuta kuin tupakkaa, mutta Valeria saa sen lopulta ostetuksi. Niin vihosta t... Lue koko vinkki »
Jopa taivas on meidän

Paolo Giordano: Jopa taivas on meidän

Maailmassa julkaistaan vuosittain tuhansia kirjoja ja vain murto-osa niistä eksyy lukulistoillemme, omiin kirjahyllyihimme ja vaikuttaa jollakin tavalla arkeemme. Minulle Jopa taivas on meidän on tänä kesänä yksi näistä harvoista kirjoista. Paolo Giordanon teos onnistuu olemaan yhtä aikaa herkkä ja raskas lukukokemus ihmisten välisistä suhteist... Lue koko vinkki »
Kusama

Elisa Macellari: Kusama : The Graphic Novel

Sarjakuvalla on mahdollisuuksia vaikka mihin. Siitä huolimatta suurin osa sarjakuvista luottaa suhteellisen suoraviivaiseen kerrontaan, jossa ei sen kummemmin kikkailla. Siinä ei tietysti ole mitään vikaa, useimpien sarjakuvien kohdalla muuta ei kaipaakaan. Elisa Macellarin Kusama : The Graphic Novel on kuitenkin niitä sarjakuvia, jotka muistuttava... Lue koko vinkki »
Hokusai : A Graphic Biography

Giuseppe Latanza ja Francesco Matteuzzi: Hokusai : A Graphic Biography

Olen jo pidempään halunnut lukea jonkin Katsushika Hokusain (1760–1849) elämäkerran, mutta sopivaa kandidaattia ei ole syystä tai toisesta tullut vastaan. Onneksi tuskaa lievittää Giuseppe Latanzan ja Francesco Matteuzzin sarjakuvaelämäkerta, joka toimii hyvänä alustuksena tämän maailmankuulun taiteilijan elämään. Länsimaissa Hokusai on tunnettu... Lue koko vinkki »
Paljastus

Domenico Starnone: Paljastus

Domenico Starnonen Paljastus sekä sitä edeltävät suomennokset Solmut (2018) ja Kepponen (2019) ovat kaikki olleet pieniä helmiä – pieniä kooltaan, mutta suuria arvoltaan. Lyhyesti luonnehdittuna Solmut oli eräänlainen psykologinen jännityskertomus ja Kepponen piti sisällään vallan paljon huumoria. Mutta Paljastus on taas aivan erilainen. Se on t... Lue koko vinkki »
Kieli jota puhuimme

Natalia Ginzburg: Kieli jota puhuimme

Hullua italialaista perhe-elämää tulee täyslaidallinen, kun Natalia Ginzburg päästelee menemään tässä omaelämäkerrallisessa teoksessaan, jota pidetään Ginzburgin pääteoksena ja italialaisen kirjallisuuden klassikkona. Vuonna 1916 perheensä kuopuksena syntynyt Ginzburg kuvaa juutalais-katolisen perheensä elämää. Isä vaikuttaa raivoisalta räyhääjä... Lue koko vinkki »
Aikuisten valheellinen elämä

Elena Ferrante: Aikuisten valheellinen elämä

Olen lukenut viime vuosina syvällä mielenkiinnolla Elena Ferranten suomennetut teokset: Napoli-sarjan, Tyttären varjon, Amalian rakkauden, Hylkäämisen päivät. Niistä Napoli-sarja sisälsi neljä paksua osaa; se oli lavea, henkilöitä vilisevä, maailmaa ja elämää monelta tapaa katsova. Muut kirjat olivat sitten sivumääriltäänkin paljon suppeampia, mutt... Lue koko vinkki »
Modernin tieteen synty Euroopassa

Paolo Rossi: Modernin tieteen synty Euroopassa

Moderni tiede, se, mitä pidämme nykyisen kaltaisen tieteellisen ajattelun juurina, ponnisti keskiajan ajatusmaailmasta, joka on kovin erilainen kulttuurinen ympäristö kuin omamme. Monet valistuksen ja tieteen vallankumouksen sankareista pitivät pitkään kiinni vähintään osasta aatteita, joita tieteellisesti ajattelevalle nykyihmiselle on mahdotonta ... Lue koko vinkki »
Tyttären varjo

Elena Ferrante: Tyttären varjo

Leda on keski-ikäinen englantilaisen kirjallisuuden opettaja, jonka aikuiset tyttäret ovat muuttaneet isänsä luo kauas Italiaan. Hän päättää lähteä kesälomallaan rantakohteeseen Etelä-Italiaan nauttiakseen vapaudestaan ja yksinäisyydestään vailla äitiyden kahleita ja velvoitteita. Äitiys kuitenkin iskeytyy hänen silmilleen rajusti ennen pitkää, kun... Lue koko vinkki »