Ensilumen taika

Marja Lappalainen ja Jarkko Vehniäinen: Ensilumen taika

Kamala luonto on Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen strippisarjakuva, joka seuraa metsäneläimien elämää. Nämä eläimet ovat varsin inhimillisiä, niiden kautta esiintyy koko persoonallisuuksien kirjo. Strippisarjakuvaa lukevalle voi herätä kysymys: millaisiakohan kirjan hahmot olivat nuorempina? Tähän kysymykseen vastaa Kamalan ihanat pennut -... Lue koko vinkki »
Kaikki on kemiaa

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa

Elizabeth Zott on nokkela ja loistava kemisti, akateemisesti koulutettu sekä pienen huippuälykkään tyttären äiti. Lisäksi hän on aikaansaapa kokki ja valovoimainen TV-esiintyjä, riuska soutaja ja uskollinen ystävä. Mutta koska eletään 1950- ja 60-lukujen Amerikassa, paljon merkittävämpää on se, että Elizabeth ei ole naimisissa, eikä ole koskaan oll... Lue koko vinkki »
Enemmän kuin yksi lapsi

Shen Yang: Enemmän kuin yksi lapsi

Kiinassa toteutettiin yhden lapsen politiikkaa vuosina 1980–2015, ja sen inhimilliset kustannukset ovat olleet kovat. Jopa 400 miljoonaan tytön syntymä estettiin, ja sen seurauksena maan sukupuolijakaumasta on tullut pahasti vääristynyt: miehiä on noin 30 miljoonaa enemmän kuin naisia. On kuitenkin yksi ihmisryhmä, joka on jäänyt tällaisten tilasto... Lue koko vinkki »
Empusion

Olga Tokarczuk: Empusion

Puolalainen nobelisti Olga Tokarczuk saattelee lukijat uusimmassa teoksessaan – ensimmäisessä Nobel-voiton jälkeen – monista romaaneistaan tutuille seuduille. Vuosi on 1913, kun puolalainen insinööriopiskelija Mieczysław Wojnicz saapuu Görbersdorfin parantolaan. Nykyään Sokołowskona tunnettu kylä sijaitsee Sudeeteilla muutaman kilometrin päässä Tše... Lue koko vinkki »
Polte

Emmi Valve: Polte

Omaelämäkerrallinen Polte kuvaa sarjakuvataiteilija Emmi Valveen tietä oman seksuaali-identiteettinsä parissa. Nuoruusvuosista alkava sarjakuva kuvaa pyristelyä heteronormatiivisuuden keskellä, kun oma identiteetti vetää muualle. Ei ole kuitenkaan helppoa mennä yhteiskunnan vahvaa normitusta vastavirtaan. Toisena juonteena Valve on piirtänyt Pol... Lue koko vinkki »
Päivät

Michael Cunningham: Päivät

Oivaltava. Tarkkanäköinen. Herkkä. Eläytyvä. Koskettava. Hienovarainen. Kaikilla näillä sanoilla voisi kuvata Michael Cunninghamin uuden kirjan tunnelmaa. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään feelgood-lukemisto, vaan suurien asioiden parissa kulkeva romaani elämästä vuosi ennen koronapandemiaa, sen aikana ja sen jälkeen, kolmesta huhtikuusta, jolloin ... Lue koko vinkki »
Rivipelaaja

Riina-Maria Metso: Rivipelaaja : Ammattikiekkoilun kulissien takana

Otsaluu oli murtunut pirstaleiksi ja se rakennettiin uudelleen metallilevyllä, luunsiirrännäisillä ja biolasilla.Onnettomuudessa hajosi myös nenä, mutta aivovaurion seuraukset olivat kohtalokkaammat. Ne tulivat ilmi vasta lähes kuusitoista vuotta myöhemmin, kun Pauli sai kesken kauppareissun kaksi epilepsiakohtausta. Fyysistä peliä pelanneen hy... Lue koko vinkki »
Maire : Hänen Majesteettinsa palveluksessa

Maire Lankinen ja Nazzareno Sifo: Maire : Hänen Majesteettinsa palveluksessa

Maire on mahtava kuvaus siitä, kuinka suomalainen maalaistyttö lähtee vähän avartamaan maailmankuvaansa. Maire Lankinen on reipas, oma-aloitteinen ja sellainen, joka tuntuu pärjäävän missä vaan. Suomessa hän työskentelee kampaajana, kunnes haluaa nähdä maailmaa.Hän pääsee ensin Englannin Windsoriin kotiapulaiseksi arkkitehtiperheeseen. Vaan eipä ai... Lue koko vinkki »
Luusaari

Tuire Malmstedt: Luusaari

Dekkaristi Tuire Malmstedtin sarja poliisiparista Matilda Metso ja Elmo Vauramo on nyt ehtinyt neljänteen osaan kirja vuodessa -periaatteella, joten työteliäisyyden puutteesta Malmstedtia ei voi ainakaan syyttää. Kirjoille on päähenkilöiden lisäksi yhteistä monille dekkareille tyypillinen rakenne: nykypäivään sijoittuvan kerronnan lisäksi mukana on... Lue koko vinkki »
Isämiehen idioottimaiset iskäsadut

Arttu Unkari ja Kai Vaalio: Isämiehen idioottimaiset iskäsadut

Onpas kumma, ettei Arttu Unkarin ja Kai Vaalion Isämies-sarjaan ole Kirjavinkit reagoinut. Sentään laadukkaasta lasten ja nuortenkin kirjasarjasta on kysymys. Näpeissä parhaillaan on naurettavana sarjan kuudes kirja, joka pierulla alkaa ja oikeuteen eli käräjille päättyy. Tarjolla on kymmenen juttua, joista parhaaksi valitsin uuniin joutumista k... Lue koko vinkki »
Yhä hämärää

Heikki Rönkkö: Yhä hämärää

Millainen on ”posthumanistinen lähiöarjen dokumentti”? Se selviää sukeltamalla Heikki Rönkön Yhä hämärää -sarjakuvaan. Ainakin posthumanistisuus näkyy siinä, että Rönkkö ei ole piirtänyt perhesarjakuvaansa yhtään ihmistä. Lapsiperheen arjessa toki ollaan: on leluja ja Ryhmä Hau, saunomista ja siivoamista, kaupassa käyntiä ja ruoanlaittoa. Hämmen... Lue koko vinkki »
Kaksitoista villiä varsaa

Anne Holt: Kaksitoista villiä varsaa

Entinen rikostutkija Hanne Wilhelmsen on katkeroitunut ja pettynyt. Heti kirjan ensimmäisellä sivulla käy ilmi, että hänen pitkäaikainen puolisonsa Nefis, joka ei kestä enää heidän riitaista liittoaan ja Hannen negatiivisuutta, aikoo lähteä pois ja ottaa vielä mukaansa pariskunnan 19-vuotiaan tyttären Idan. Hanne jää istumaan pyörätuoliin, jossa hä... Lue koko vinkki »
Päivä

Leevi Lehto: Päivä

Ensin oli Kenneth Goldsmithin Day, jossa kirjoitettiin yhden päivän The New York Times kirjaksi järjestyksessä alusta loppuun. Melkoista epäkirjallisuutta siis, suorastaan antitaidetta, vailla kirjailijan henkilökohtaista panosta, mutta silti jotain uutta. Samalla louhoksella vieraili myös Leevi Lehto, jonka Päivä lähestyy tätä tekijätöntä kirjalli... Lue koko vinkki »
Frontier

Guillaume Singelin: Frontier

Guillaume Singelinin piirustustyyli saattaa olla värikkään suloinen, mutta näin muuten tulevaisuus ei näytä aurinkoiselta. Korporaatiot hallitsevat aurinkokunnan resursseja kuin läänityksiä ikään, ja pienen ihmisen mahdollisuudet hallita kohtaloaan on tällaisessa maailmassa vähäiset. Pyristelijöitä silti riittää. Tiedemies ja insinööri Ji-Soo saa n... Lue koko vinkki »
Aro

Oksana Vasjakina: Aro

Oksana Vasjakinan ensimmäinen suomennettu romaani Haava (2023) kertoi nuoren runoilijanaisen ristiriitaisesta suhteesta syöpään kuolevaan äitiinsä. Tässä uudessa kirjassa samainen minäkertoja on sitten niiden tunteiden kimpussa, joita AIDS:ia sairastava rekkakuski-isä hänessä herättää. Nämä molemmat kirjat on useasti luokiteltu autofiktioksi, ja mi... Lue koko vinkki »
Perheeni tarina

Eva-Riitta Siitonen ja Sanna Wirtavuori: Perheeni tarina

Perheeni tarina kertoo Eva-Riitta Siitosen elämästä. Heti alussa käy selväksi se, että Eva-Riitta oli naimisissa Fredin kanssa, joka kuitenkin on kirjassa vain Matti, sillä Matti hän oli Eva-Riitallekin. Kerrotaan Eva-Riitan lapsuudesta, kun hän eli yksinhuoltajaäidin kanssa ja köyhissä oloissa. Vaan sieltäpä hän ponnisti eteenpäin. Oli sitten y... Lue koko vinkki »
Tämä kaikki on liikaa

Satu Erra: Tämä kaikki on liikaa

Satu Erran toinen runokirja siteeraa motokseen Marie Kondoa. Mikäpä ettei – tavarasta molemmat kirjoittavat. Tässä runokokoelmassa “esineet asettuvat taloksi, ovat ympäriinsä ja valloillaan”. Tavaroita järjestellään ja siinä sivussa käydään myös kahden ihmisen välistä rajapintaa. Runoissa M puhuu filosofisuuksia Kondolta kuulostavalla äänellä, mutt... Lue koko vinkki »